Scoutfit en FAQ

Op deze pagina vind je handige informatie , links en documenten. Hiermee hopen we de veel voorkomende vragen als ‘waar moet de badge op het Scoutfit’ en ‘wat is een goed zakmes’ duidelijk te beantwoorden.

Scoutfit & Installatie

Waar hoort wat op het uniform
Waar hoort wat op het uniform

Bij Scouting dragen we een Scoutfit, wat ook wel eens word verward met een uniform. Bij onze groep bestaat deze uit de groepsdas, Scoutfit blouse (in de speltakkleur: groen voor Welpen, beige voor Scouts en rood voor de Explorers) en een blauwe broek. Als het lid word geïnstalleerd krijgt hij de groepsdas en de insignes voor op de blouse. Enkel de blouse zelf moet worden gekocht bij de ScoutShop. Dit kan online maar passen is verstandig in verband met de afwijkende maten van de blouses. De dichtstbijzijnde ScoutShop zit in Haarlem.

Bij de installatie worden de badges en das overhandigd. Deze badges moeten op de blouse genaaid worden (textiellijm laat los en geeft lelijke vlekken). De afbeelding rechts geeft aan welke badge waar hoort. Let wel op met het erop naaien! Veel voorkomende fouten zijn het ondersteboven vast zetten of scheef/uit het midden. Natuurlijk hoeft het niet zo recht te zijn als een huis. Maar het is ook niet fijn als je elke keer opmerkingen over afgezakte badges krijgt!
Tip: in de regiobadge zitten de letters N, H en M verwerkt. Zo kun je zien of deze goed om zit ?

We houden dit aan omdat deze kleding over het algemeen tegen een stootje kan. Aangezien je bij Scouting bijvoorbeeld vaak buiten bent, een vuurtje stookt of aan het koken bent, is het wel zo fijn dat je eigen kleding die je ook naar school aan trekt niet blijvend vies word.

Zakmessen

Bij Scouting worden regelmatig activiteiten gedaan waarbij een goed zakmes handig is. Natuurlijk zijn er een aantal ‘regels’ aan het dragen van het zakmes.

In principe is het dragen van een zakmes enkel voor de speltakken Scouts, Explorers en de volwassenen binnen de groep. Dit komt neer op iedereen van 11 jaar of ouder. Bij de jongere speltakken, Welpen en Kabouters, mag geen mes worden gedragen in verband met de veiligheid van de vingers.

Waar moet een zakmes aan voldoen?

  • Als eerste moet het mes uiteraard binnen de regels van de overheid vallen.
  • Het formaat. Het is niet de bedoeling dat de jeugdleden met een dolk rond lopen. Bij de scouts geldt de regel dat het lemmet (het scherpe gedeelte) niet langer mag zijn dan de breedte van een handpalm.
  • Kies een scherp mes uit. Het klinkt misschien tegenstrijdig maar een scherp mes zorgt voor minder verwondingen. Daarnaast, mocht het toch mis gaan is de wond van een scherp mes schoner en geneest het beter. Over het algemeen zijn de goedkope zakmessen van een paar euro’s snel bot.
  • Tot slot word een mes bij fout- of misbruik ingenomen door de leiding en word deze op later tijdstip terug gegeven.

Gezondheidsformulier

Binnen Scoutinggroep de IJmondtrekkers maken wij gebruik van zogenaamde gezondheidsformulieren. Op deze formulieren word informatie gevraagd over het lid. Het varieert van persoons – tot verzekeringsgegevens, van medicijngebruik en allergieën tot het niet lusten van bepaalde etenswaren.

Deze informatie is nodig voor opkomsten en/of kampen. Mocht er iets gebeuren dan weten wij wat er mogelijk aan de hand is. Mocht er een arts of ziekenhuis nodig zijn dan is dit formulier een must! Zonder de gegevens op het formulier kan een ziekenhuis en/of arts lastig doen.

Kort samengevat, mocht er iets aan de hand zijn dan hebben wij deze formulieren nodig. Afhankelijk van de speltak wordt u gevraagd het formulier minimaal 1x per jaar in te vullen. Geen formulier is in ieder geval niet mee op kamp!

Tips:

  • Maak een kopie van een ingevuld formulier. Op die manier hoeft u niet elke keer alle informatie op te zoeken.
  • Sluit een kopie van het verzekeringsformulier bij het gezondheidsformulier.

Links

Een paar klassieke linkjes die bij scouting horen.

  • Scouting.nl – De website van Scouting Nederland. Scouting Nederland is de overkoepelende organisatie van alle scoutinggroepen in Nederland. Alle leden van de IJmondtrekkers zijn hier ook lid van.
  • WOSM / Wagggs – De websites van de wereldorganisaties van Scouting. Alle scouts ter wereld zijn uiteindelijk ook lid van deze organisaties. De WOSM is voor de jongens en de WAGGGS is voor de meiden.
  • Scoutshop – De winkel van Scouting Nederland. Hier kan je alle spullen krijgen die voor scouting nodig kan zijn waaronder het uniform. Voor kleding raden we wel aan deze te passen en eventueel op de groei te kopen. De dichtstbijzijnde ScoutShop zit in Haarlem.